GIARDIA HOS HUNDE

Man hører om det en enkelt eller to gange om året i sine regionale nyheder, men ingen ved helt, hvad det betyder og vigtigst af alt, hvordan man skal reagere, hvis uheldet med smitte af giardia hos hunde opstår. Diverse sider på Facebook svømmer over med velmenende råd og skræknyheder om giardia, og når man netop ikke ved, hvordan man skal håndtere et udbrud af giardia hos hunde, så kan man nemt gå i panik. Det er helt forståeligt, når det nu handler om vores firbenede venner.

HVAD ER GIARDIA?

Helt teknisk så er giardia en infektion, som opstår i tarmen på din hund. Der findes flere underarter af giardia, og flere af dem kan smitte både mennesker og dyr. Er det sidste tilfældet, kaldes det zoonose. Måden hvorpå din firbenede ven bliver smittet med giardia er som oftest via forurenede fødevarer og eller drikkevand. Det sker via giardia-cyster, som udskilles via afføringen. Specielt i kolde og fugtige områder skal man være påpasselig, da der i de områder kan være udvidet smittefare for giardia og hunde, da det er i sådanne miljøer parasitten lever bedst. Det kan leve i sådanne miljøer i måneder. Dyrlæger anbefaler rengøring med Rodalon INDENDØRS, Rodalon INDENDØRS SPRAY eller Klorin. Vask alle overflader, kurve, legetøj mv. i produktet dagligt mens din hund har konstateret giardia.

Læs mere om giardia | TV2 Lorry

SYMPTOMER PÅ GIARDIA HOS HUND

  • Mild til kraftig diarré
  • Lys og ildelugtende afføring
  • Blod i forbindelse med afføring
  • Vægttab hos hunden

Det er som oftest ovenstående symptomer, man skal være opmærksom på, hvis man frygter at ens hund er ramt af giardia. Er man i tvivl eller kan man krydse flere af dem af, så bør man kontakte sin dyrlæge for yderligere information og eller blive kaldt til undersøgelse. Giardia giver som sådan hverken feber eller opkast hos hunden, og hunden vil som oftest også spise normalt, da det ikke har en direkte indflydelse på appetitten. Fra smitte kan der sagtens gå en uge, før symptomerne rent faktisk kan ses. Nogle gange ses symptomerne slet ikke, men hvor hunden stadig er smittebærer.

BEHANDLING AF GIARDIA

Er din hund inficeret med giardia, kræves der grundig rengøring med et desinficerende produkt i hjemmet, da hunden rent faktisk kan blive ved med at smitte sig selv. Det skal også behandles medicinsk, og det er noget, din dyrlæge vil tage sig kærligt af. Rengøringen er noget, du selv skal tage fat i. Helt generelt i forhold til din hunds helbred kan Rodalon INDENDØRS eller Rodalon INDENDØRS SPRAY have en forebyggende effekt. Ved at minimere antallet af potentielt smittebærende bakterier, vil risikoen for at din hund bliver syg også være mindre.